Toprak hazırlığı
Öncelikle çim tohumu ekilecek alan yabancı cisimlerden arındırılmalıdır. Tohum yatağı ne kadar iyi hazırlanırsa çim ‘in çıkışı da o kadar düzenli olacağından tohum sarfiyatı ve işçilik masraflarını o denli düşürür. Ağır bünyeli topraklar için toprak yapısını düzenlemek amaçlı, yanmış ahır gübresi toprağa karıştırılabilir, toprağa karıştırılan ahır gübresi toprağın su tutma kapasitesini arttıracağından çıkışta ve sonrasında çim bitkisinin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Eğer çimlendirilecek alanda yabancı otlar mevcut ise ekim yapılmadan önce, yabancı ot ilaçları kullanılır. Yabancı otlar kuruduktan sonra toprak işlenip, tesviyesi yapılıp çim tohumu ekilmelidir. Toprak hazırlığı aşamasında taban gübresi uygulaması da önerilen ölçülerde uygulanmalıdır.
Çim tohumu ne zaman ekilir
Çim tohumları genelde kullanılacak alanlara göre karışımlar oluşturularak satılır. Bu karışımlar isteğe göre tek başlarına da alınabilir.
Tohum satın alınırken çim ekilecek alan iklimsel, bölgesel, toprak yapısı, su durumu, güneşlenme miktarı, hâkim rüzgarlar göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır. Mesela güneşlenmenin yetersiz olduğu bölgelerde, gölgeye dayanıklı çim tohumu çeşitleri tercih edilmelidir.
Çim tohumu ekilme zamanı çim tohumu çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Sıcak iklim çeşitleri, sonbahar döneminde ekildiğin de yeterli kök sayısına ulaşamayacağından, soğuklar ekilen çimin büyük bir kısmına zarar verebilir. Aynı durum serin iklim çeşitleri için de ilkbaharda ekildiğinde, yeterli vejetatif aksam oluşturamayacağından, yaz sıcaklarına dayanamaz ve büyük ölçüde kurur. Dolayısıyla bu bilgiler ışığında ekim zamanı ekilecek çim tohumu çeşitlerine göre farklılık gösterir.
Çim tohumu nasıl ekilir
Ekim yapılacak alanın öncelikle hastalık ve zararlılardan ari olduğundan emin olunmalıdır. Hastalık ve zararlılar var ise tespit edilip kimyasal veya kültürel mücadelelerle çim tohumunu olumsuz etkileyecek durumlar ortadan kaldırılmalıdır.
Çim ekilecek alan iyi bir çıkış sağlamak adına, metrekareye 40-60 gram tohum kullanılmalıdır. Ekimin homojen olabilmesi için çim tohumu ekilecek alan, olabildiğince küçük parçalara parsellere bölünebilir. Bu bölme işlemi aynı zamanda çim tohumu sarfiyatının da önüne geçmiş olacaktır.
Çim tohumu fiyatları
Halihazırda piyasada 8-10 farklı çim tohumu bulunmaktadır. Bu tohumlar piyasada ayrı ayrı veya karışımlar halinde de satılabilmektedir. Karışımların oranları ve kullanılan çim tohumu çeşitleri çim tohumunun iklimsel karakterini ve fiyatını belirler. Çim tohumu fiyatı yıl içerisinde yüksek talep gördüğü dönemlerde yükselmekte, talebin azaldığı dönemlerde çim tohumu fiyatı da düşmektedir. Çim tohumu fiyatı ‘na piyasada etki etmektedir.
Sitemizde bulunan ve sık güncellenen çim tohumu çeşitlerine ve fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.