Roka Nasıl Yetiştirilir ?
Roka iki yıllık serin iklim sebzesidir. Fakat tohumlar ekildikten sonra uygun koşullarda 40-50 günde yeme olgunluğuna gelir.Ticari yetiştiricilik yapan üreticiler bu üsreyi kısaltmak adına serada roka yetiştiriciliği yapmaktadırlar. Fakat hobiciler için evde saksıda roka yetiştirmek mümkündür. Toprak bakımından seçicidir. Organik maddelerce zengin toprakları sever. Roka tohumu ‘nu ekmeden önce toprağa yanmış çiftlik gübresi karıştırılması iyi olur.Roka tarlası ‘nı seçeceğimiz yer direkt gün ışığı alan bir yer değilde, daha gölge olan bir alana seçilmesi uygun olur.Tohumlarınızın çok derine düşmemesine özen gösterin.
Roka, tadı keskin olan bir bitkidir. Yetiştirilmesi kolaydır. A ve C vitaminleri açısından zengindir. Yüksek miktarda demir ve kalsiyum içerir.
Roka Nasıl Ekilir ;
Roka tohumlarını bahçeye ekmeden 1 gün önce suda veya nemli bir bez içerisinde bekletirseniz daha kısa sürede çimlenir.Bu yöntem genel anlamda tüm sebze tohumları için geçerlidir.
Roka doğrudan tohum ekim yöntemi ile yetiştirilir. Ülkemizin batı ve güney bölgelerinde bütün yıl boyunca açık tarla koşullarına tohum ekimi yapılarak roka yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Roka soğuk bölgeler de kış aylarında örtü altında, sıcak bölgelerde ise yaz aylarında ağaç altlarında gölgede yetiştirilmelidir.Kış aylarında yetiştirme yapılıyorsa veya yağmurlama sulama yapılacak ise tohumlar tahtalara yada düz tarlaya ekilir. Yaz aylarında ise tohum ekimi tavalara yapılmalıdır.İlla sıralara ekilecekse sıra arası mesafe 20-25 cm sıra üzeri 1-2 cm olmalıdır.Küçük bahçeler için daha uygun bir yöntemdir.
Tahta ve tavaların büyüklüğünün kültürel işlemlerin kolayca yapılabilmesini sağlayacak boyutlarda olması istenir. Hazırlanan tohum ekim yerlerinin yabancı otlardan, hastalık ve zararlılardan temiz olması gerekir. Roka tohumları dekara 1-1.5 kg hesabı ile 15-20 cm sıra arası, 4-5 cm sıra üzeri ve 0.5 cm derinlikte olacak şekilde esas yetiştirme yerlerine ekilirler.İklim koşullarına bağlı olarak tohumlar 3-8 gün sonra çimlenerek toprak yüzeyine çıkarlar.
Olgunluk, Hasat, Depolama ve Verim:
Roka yapraklarını toplarken (hasat ederken) köklerini zedelememeye dikkat edin. Makas veya bıçak ile günlük ihtiyacınız kadarını kırpın.Hasat dönemindeki ürün miktarına göre 50-100 gr ağırlığında demetler yapılarak bağlayın.
Roka toplandıktan sonra uzun süre muhafaza edilemez.Hasat edilen rokalar serin ve gölge yerlerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabında en fazla bir hafta taze kalır. Sonra sararıp bozulmaya, kokmaya başlar.
Bir m2 alandan her hasatta ortalama 22-35 demet roka hasat edilebilir.Birden çok biçim yaptığınızda birim alandan alınan ürün miktarı azalmakta ve kalite düşmektedir.
Zir. Müh. İlkay ÇORMAN
Satışta olan Roka tohumu çeşitlerimiz ;
Roka Tohumu Bengi Küçükçiftlik