Toprak Analizi ve Önemi

Çiftçiler, hobiciler ve amatör üreticiler tarafından sıklıkla karşılaştığımız sorulardan biride Toprak analizi ve Önemi nedir ? Bunun için neler yapmamız gerektiğidir.

İyi, verimli topraklarda tarımsal üretim yapmak için toprak analizi yapmak üretim yapcağımız toprağımızın tam potansiyelini ortaya çıkarmanın ilk adımıdır. Toprak analizi topraklarınızı anlamak için önemlidir. Toprağın, fiziksel ve kimyasal dengesizliklerini düzeltmede bize yol gösterir.

Kültürünü yaptığımız bitkilerin, büyüme ve gelişmelerini sağlayan bitki besin maddelerinin topraktaki eksikliklerini tespit etmek için yapılan analizlerdir. Bu analizler sonucu bitkilerin toprakta ihtiyaç duyduğu, gübrelerin hangileri olduğu, ne kadar gerektiği ve ne zaman gerektiği konuları tespit edilir.

Toprak Analizi Neden Yaptırmalıyım ?

Toprağı Anlamak için

Topraktaki kültürünü yapıtığınız bitkilerin beslenme durumlarını daha sağlıklı gözlemleyebilmek ve yaşanılan sıkıntıların birdaha yaşanmaması adına önlemler almak için gereklidir.

Toprak yapısı hali hazırda üretimi yapılan bitki çeşitlerinin verim ve kaliteye olumsuz etkileri var mı? Varsa bu konuda hangi toprak ıslah çalışmalarını yapmalıyım ? Bu gibi olumsuz durumları daha iyi anlamaya ve bu olumsuz durumların ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Toprağı İzlemek için

Toprak analizine bağlı yapmış olduğunuz iyileştirmeler sonucunda üretimde verim ve kaliteyi etkileyen durumlar oluştumu ? Oluştuysa bu uygulamalar dahada artırılabilirmi yada daha farklı uygulamalar yapılabilirmi ? Bu uygulamaların bizim üretimimize faydalı olması için neler yapmamız gerektiğini, anlamamız konusunda yardımcı bize olur.

Bu uygulamalara örnek verecek olursak ;

  • Mevcut toprak beslenme durumunu belirleyin.
  • Topraktaki bitki büyüme kapasitesini değerlendirin.
  • Bitki besin elementi eksikliklerini / toksisitelerini gözlemleyin.
  • Verim ve kazancı en üst düzeye çıkarmak için toprak yönetimi ve gübre uygulamaları için bilinçli kararlar verin.
  • Fiziksel veya kimyasal toprak dengesizliklerini düzeltmek için gerekli iyileştiricileri belirtin.
  • İçinde bulunduğunuz yıldaki gübre miktarı ile bir sonraki üretim yılı için kullanacağınız gübre miktarı hakkında plan oluşturun.
  • Gübreleme uygulamalarının olumsuz çevresel etkilere sahip olmadığından emin olun

Profesyonel çiftçilerimiz için daha geniş kapsamlı raporlar ve üretim iş planları çıkarılmalı ve üretim sezonları ayrı ayrı ele alınıp, değerlendirilmelidir. Fakat hobi amaçlı üretim yapan üreticilerimiz ilk etapta toprağının sadece fiziksel yapısını göz önüne almalıdır. Bu noktada buna bağlı üretimler yapmalıdır. Örnek verecek olursak en basitinden toprak yapısı ağır bünyeli olan bir tarlada, yumrulu bitkilerin verim ve kalitesinin düşeceğini bilmesi gibi.

Zir. Müh. İlkay ÇORMAN – Hobitohum.com-Üretici Dostu!

Sitemizde bulunan bazı ürün grupları ;

Karpuz (Crimson Sweet) Tohumu Balıkesir

Domates Tohumu H – 2274 Küçükçiftlik

Biber Tohumu Yalova Çarliston 341 Küçükçiftlik

Klimaks Yakut 1LT

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir